Art Barter @ 5533
Please scroll down for the English version.
Art Barter 5. Uluslararası sergisini Filiz Avunduk işbirliğiyle 5533’te gerçekleştiriyor. Art Barter’in İstanbul ayağında, sanat eserleri üzerinden takas kavramını deneyimlemek üzere, bir çok sanatçının eseri, 5533’te sergilenecektir. Proje, sanatın mevcut değiş tokuş sistemini yeniden irdeleyerek, para yerine mal ve hizmetlerle takas edilmesi için bir ortam yaratmaktadır.
2009 yılının başlarında, insanların istekleri ve ihtiyaç duydukları şeyleri elde etme yöntemlerinde bir kayma olduğunu fark eden küratörler, Alix Janta-Polczynski ve Lauren Jones, Art Barter projesini başlattılar. Londra’da gerçekleşen ‘free shop’ ve ‘freecycle’ gibi projelerin yaygınlığı ve yine Londra’da gerçekleşen Royal College of Arts’ın gizli kartpostal açık arttırması; izleyiciye, takas yoluyla sanat eserlerine sahip olabilme fırsatı sunan ve alternatif bir platform oluşturan Art Barter projesinin oluşumuna ilham vermiştir.
Sanatçılar, takas kavramına her zaman aşina olmuşlardır. Ancak, Art Barter etkinliği, güncel sanat pazarında bu türden bir takas biçimini ön plana çıkarması ve bu proje çerçevesinde süregelen ilişkiler bakımından özgündür.
Art Barter’in İstanbul ayağı, projenin konseptine uygun olarak, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nda (İMÇ), eskiden bir dükkan olarak kullanılan ve daha sonra sanat mekanına dönüştürülen 5533’te gerçekleşiyor. Eskiden ticari bir mekan olan 5533, çeşitli sanatsal formları, elitist olmayan bir atmosferde ziyaretçiler, sanatçılar ve İMÇ sakinleri için bir “temas alanına” dönüştürülmüştür. Araştırma ve tartışma için olanaklar sunan bağımsız bir mekan olarak, 5533, video gösterileri, performanslar ve çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.
Bu sergide, eserler sanatçı isimleri olmadan sergilenmektedir ve izleyici eserle başbaşa bırakılmaktadır. Eserin sadece takasla alınabiliyor olması da, izleyiciyi, sanatçılara sunabileceği ne gibi özgün şeyler olduğunu düşünmeye sevk etmektedir.
Önceki Art Barter’lerde, sanatçıların, eserlerini, 6 ay İtalyanca dersi, 3 ay psikoterapi, 30 saat refleksoloji, web sayfası dizaynı, beyaz bir at üzerinde gezinti deneyimi, bahçıvanlık dersleri, bir yıl boyunca ayda bir şiir ve bir kadının, sanatçının çocuğunu taşımayı önermesinden, ömür boyu peynir tedarikine kadar değişen yaratıcı teklifler karşılığında takas ettikleri görülmüştür.
Kasım 2009’da başarılı bir şekilde başlatılmasının ardından, Art Barter, Berlin, New York ve Madrid’de sergilerin yanı sıra, 2010 ve 2012’de, Frieze Sanat Fuarı ile eş zamanlı olarak Londra’da iki Mini Barter sergisine de ev sahipliği yapmıştır.
Projenin işleyişi...
Her eser, sanatçı ismiyle sergilenmektense numaralandırılmaktadır. İzleyiciler diledikleri eserlere sahip olmak için teklif formlarına tekliflerini yazarlar. Daha sonra, bu formlar, gizliliği korumak için mekan içerisinde bulunan teklif kutusunun içine atılır. Serginin sonunda sanatçılar, eserleri için verilen tüm teklifler arasında seçim yaparak, eserlerini hangi teklif karşılığında takas etmek istediklerine (eğer teklif sanatçıyı ikna ederse) karar verirler.
LÜTFEN TAKAS EDECEĞİNİZ ÖĞELERİ SERGİYE GETİRMEYİN!
Sanatçının, teklifinizle ilgilenmesi halinde, sergiden kısa bir süre sonra daha fazla bilgi vermek üzere sizinle iletişime geçilecektir.
Sanatçılar \ Artists
.-_-., Murat Akagündüz, Bora Akıncıtürk, Gülçin Aksoy, Volkan Aslan, Nancy Atakan, Güler Ateş, Bora Başkan, Elif Boyner, Irmak Canevi, Banu Cennetoğlu, Aslı Çavuşoğlu, Natalie Edwards, Cevdet Erek, İnci Eviner, Leyla Gediz, Deniz Gül, Gözde İlkin, Borga Kantürk, Ata Kam, Ayça Köseoğulları, Özgür Erkök Moroder, Yasemin Nur, Lara Ögel, Pınar Öğrenci, Ahmet Öğüt, İz Öztat, Güçlü Öztekin, Ali Emir Tapan, Ali Taptık, Güneş Terkol, Vahit Tuna, Mehmet Ali Uysal, Merve Ünsal, Nalan Yırtmaç.
Art Barter is collaborating with Filiz Avunduk to host its 5. International show in Istanbul at 5533. Art Barter will show works by a range of artists, from emerging to established, to enable a distinct mode of interaction and exchange through works of art. Re-examining our current system of exhange, the project encourages the trade of art for goods and services instead of money.
Early in 2009, curators Alix Janta-Polczynski and Lauren Jones grew aware of a shift in how people obtained wants or needs. Projects such as ‘the free shop’ and ‘freecycle’ were prevalent in London and the exchange of skills between friends and businesses were once again on the rise. Inspired by these and other initiatives, Janta-Polczynski and Jones formed Art Barter as an alternative platform to create an environment where the viewer always has a chance to acquire the works on display.
Artists have always been familiar with the use of barter worldwide, however, the Art Barter schema is distinct in its promotion of such a form of exchange in the current art market and in the lasting working relationships that are being born out of the project.
This edition of Art Barter is befittingly located at 5533 in the Istanbul Textile Traders’ Market (IMC). 5533 turned a former commercial environment into a ‘contact zone’ where visitors from different backgrounds, professions, and communities interact with IMC inhabitants to experience various artistic forms in a non-exclusive and non-elitist atmosphere. As an independent space for research and discussion, 5533 hosts video screenings, performances and contemporary art exhibitions.
At Art Barter, the names of the artists are not displayed along with the artworks; the viewer values the art for its own sake without being predisposed to a name or a price tag. Having to barter also motivates the viewer to think about what they have that is unique to offer the artists.
Previous Art Barters have seen artists exchange their works for 6 months of Italian lessons, 3 months of psychotherapy, 30 hours of reflexology, website design, a gallop on a white horse, gardening lessons, a poem for each month of a year and other creative offers ranging from a woman offering to bear the artist’s child to one promising a life time of cheese supply.
Following its successful launch in London in November 2009, the project has gone on to host shows in Berlin, New York, and Madrid, as well as two Mini Barter shows in London to coincide with Frieze Art Fair in 2010 and 2012.
The way it works...
Each artist's work is displayed in the exhibition with a number next to it. Viewers are invited to fill out barter forms with their offers on any work that they desire. These offers are then pinned on a communal board or placed on a box to protect the privacy of the bid. At the end of the show, the artists will choose from all the offers made on their work and will decide which (if any) offer they would like to exchange their work for.
PLEASE DO NOT BRING YOUR ITEMS FOR EXCHANGE TO THE SHOW!
If the artist is interested in your offer you will be contacted for more information shortly after the show.