"On Produceability"









"Üretebilmek Üzerine"


altı aylık ve nüans (Düsseldorf) işbirliği ile
www.nuans.de


26 Nisan – 17 Mayıs 2008
5533, İMÇ 5. Blok no: 5533
Ziyaret günleri ve saatleri: Çarşamba-Cmt. / 13:00-18:00


26 Nisan Cmt. Açılış:
Adrian Lee performansı ile
13:00 / 5533


30 Nisan Çarşamba
PROP – Proud to be a VIP
dergi tanıtımı
Mekan bilgisi duyurulacaktır


3 Mayıs Cmt.
Yeni Ürünler!
13:00 / 5533


17 Mayıs Cmt.
Katja Stuke, Oliver Sieber: Böhm Handelszentrum
sanatçı konuşması
16:00 / 5533


Etkinlik programı devamlı güncellenecektir.


Nisan Ayı İtibariyle Davetli Sanatçılar:

Adrian Lee Londra, Ahmet Öğüt İstanbul / Amsterdam, Allen Grubesic Stockholm, Anna Blessmann & Peter Saville Londra, Aslı Cavuşoğlu İstanbul / Weimar, bliin Amsterdam, The Centre of Attention Londra, Claudia Weber Berlin, Dirk van Lieshout Rotterdam / Seoul, Elmas Deniz İstanbul, Esther Kläs Düsseldorf, Katja Stuke & Oliver Sieber: Böhm Handelszentrum Düsseldorf, Isa Melsheimer Berlin / İstanbul, Jakob Kolding Berlin, Jerome Symons Rotterdam, Kim Schönstadt Los Angeles, Kristina Stoyanova Düsseldorf, Marjolijn Dijkman Rotterdam, Reinaart Vanhoe Rotterdam, Wynn Dan Paris

“Üretebilmek Üzerine” İstanbul’u çıkış noktası olarak alan ve süreç içinde farklı mekanlarda, yeni sanatçıların ve üretimlerinin sunumlarıyla gelişecek uluslararası bir grup sergisidir. Proje; ürün, üretim ve bu faktörlerin toplumdaki yeri üzerine bir inceleme yapma arzusundan kaynaklandı. Proje için İstanbul'a davet ettiğimiz sanatçılar; yerel üreticilerle çalışarak, üretim şartlarına atıfta bulunan, buradaki durumu yansıtan ve üretim sürecinin küresel boyutuna değinen yeni işler üretecekler. Sanatçıların bir kısmı da proje taslaklarını gerçekleştirerek İstanbul'da üretilmesi için Altı Aylık ve nüans'ı aracı olarak kullanacak. Üretim kaynaklarına ulaşmak açısından İstanbul en zengin şehirlerden biri. Varoşlardaki tekstil, konfeksiyon atölyelerinden, Tahtakale'deki, Mahmutpaşa'daki binbir çeşit eski handa, dar sokak larda konuşlanan küçük dükkanlara; Galata'daki neon üreticilerinden Karaköy'de onlarca çeşit elektronik malzeme satıcısına kadar İstanbul geniş bir skala sunuyor. Üretim süreci, AB ülkeleri gibi hizmet toplumu ülkelerinde, şehrin yaşamından neredeyse tamamen dışlanmışken, İstanbul'da günlük hayatın önemli dinamiklerinden biri. Bu ülkelerde sunulan ürünlerin çoğu, farklı ülkelerde üretilip ithal edilirken, İstanbul'da ise bu kaynaklar ulaşılabilir ve şeffaf. Bu özellikleriyle Türkiye, dünya endüstrisi bağlamında Avrupa'da tercih edilen üretim merkezlerinden biri olarak adlandırılabilirken, parametreler gittikçe üretime dayalı bir toplumdan, büyük alışveriş merkezlerinin, tek tipleştirilmiş uluslararası markaların baskısı altında tüketime dayalı bir topluma doğru kayıyor. Bu değişimin hızı aynı zamanda çok canlı bir ortam yaratıyor. Bu projedeki ilgi alanımız, toplumun içinde bulunduğu dönüşümü temsil eden ürünleri gözlemlemek, anlamak ve sanatçılar aracılığıyla müdahelede bulunmak. Proje süresince birlikte çalışılan üreticilerin kartları toplanarak proje sonunda küçük bir rehber kitap haline getirilecek ve süreci belgeleyen bir de katalog hazırlanacak.


26 Nisan'da 5533'de başlayacak olan proje, Temmuz ayında yeni üretimlerle Apartman Projesi'nde olacak. “Üretebilmek Üzerine” Kunstvlaai (Amsterdam, Mayıs 2008), nüans (Düsseldorf, Eylül 2008) sergilenecek.


Bu proje Kunststiftung Nordrhein Westfalen, Almanya; Goethe Institut, İstanbul; The British Council; The Swedish General Consulate, İstanbul ; WASP t-shirt, İstanbul; Josefine Backerei & Cafe, İstanbul; Platform Garanti, İstanbul; 5533, İstanbul tarafından desteklenmektedir.

"On Produceability"

altı aylık in collaboration with nüans, Düsseldorf
www.nuans.de

26 April to 17 May 2008
@5533, İMÇ Blok 5 No: 5533
Visiting hours: Wed-Sat 1pm to 6pm

26 April / at 1pm
Opening with Performance by Adrian Lee
5533

30 April / at 8pm
PROP-Proud to be a Vip
Magazine Presentation
venue to be anounced later

3 May / at 1pm
New Products!
5533

17 May / at 4pm
Katja Stuke, Oliver Sieber: Böhm Handelszentrum
Artist talk and finissage
5533

Program will be constantly updated


Invited Artists until now:

Adrian Lee London, Ahmet Öğüt Istanbul / Amsterdam, Allen Grubesic Stockholm, Anna Blessmann & Peter Saville London, Aslı Cavuşoğlu Istanbul, bliin Amsterdam, The Centre of Attention London, Claudia Weber Berlin, Dirk van Lieshout Rotterdam / Seoul, Elmas Deniz Izmir / Istanbul, Esther Kläs Düsseldorf, Katja Stuke & Oliver Sieber: Böhm Handelzentrum Düsseldorf, Isa Melsheimer Berlin / Istanbul, Jakob Kolding Berlin, Jerome Symons Rotterdam, Kim Schönstadt Los Angeles, Kristina Stoyanova Düsseldorf, Marjolijn Dijkman Rotterdam, Reinaart Vanhoe Rotterdam, Wynn Dan Paris

"On Produceabilty" is an international composed and organised groupshow that has its starting point in Istanbul and is then going to travel and develop throughout European venues.
Our project is about products, production and their placement in society. We invite artists to Istanbul to reflect on and refer to local conditions and global dimensions of production by creating new artworks.
In Istanbul the steps of the production processes are often located in the immediate neighbourhood and become transparent and accessible. They are not externalised like in most service societies like Germany or other EU countries. Manufacturing is still part of the everyday life. While Turkey is a preferred production location of Europe in the context of world industry the parameters are shifting from a production based to a consumption oriented society with overwhelming shopping malls and standardised franchise companies. The rapidity and the simultaneousness of this development creates a situation that is highly vibrant. Our interest is to observe, understand and interfere this state of society being in transisssion represented by its products.
With their travel to Istanbul the artists have the possibility and opportunity to use the huge number of large and small manufacturing places to take advantage of and to use this transparency of production for their artistic purpose.
We are convinced that the high grade of accessibility and interfereability of production processes in Istanbul will lead to unique works of art.

"On Produceability" - Tournee:


Amsterdam, Kunstvlaai, 10-18 May 2008
Instanbul, July 2008
Düsseldorf, nüans, September 2008



With kind support of:
British Council, Goethe Institute Istanbul, Kunststiftung Nordrhein-Westfalen, Consulate General of Sweden, WASP t-shirt, Josefine Backerei & Cafe, Platform Garanti, 5533

KG @ 5533















Workshop for Art-Mediation/ Art-Education
by the group of Kunstgymnastik
at 5533,
İMÇ, 5th Block, Unkapani, Istanbul,
April 17, 2008


Kunstgymnastik (KG) members:

Christine Voecks, Almut von Koenen, Knut Flachmann, Nadja Susemichel, Alexander Henschel, Christin Müller, Tina Imhof, Catharina Müller.

In 2006 eight students of Cultural Sciences and Art Mediation at the University of Hildesheim, Germany, founded Kunstgymnastik (KG), a forum for discussion of recent concepts and developments in the field of fine arts and art-mediation. In their opinion, a closer understanding of contemporary art is only possible through joint discussion.

Workshop for Art-Mediation/Art Education:

‘One right way’ to perceive a work of contemporary art does not exist. Every viewer has his or her own approach for construction of meaning and making sense.

Three members of the group KG, Nadja Susemichel, Almut von Koenen and Catharina Müller, will come to Istanbul as group representatives. These memebers will invite the assistants working at 5533, and others interested in art mediation, especially those saying they ‘don’t understand art’, to participate in a joint experiment.

KG will temporarily open the group to new ‘members for a day’. The aim will be to test and generate tools for accessing art and finding new ways to make sense of art.

During this day, the old and new members will visit an exhibition of contemporary art in Istanbul, and note all impressions, questions, ideas in a notebook. Afterwards all workshop participants will meet again at 5533 for tea and toast and to jointly discuss their impressions and questions.

At the same time, the other KG members will carry out a similar experiment in Germany. The revised documentation of both projects will be included in the 5533 archive.

Workshop for Art-Mediation/ Art-Education


17 Nisan Perşembe 2008
13:oo Santralİstanbul (toplanma&sergi)
16:00 İMÇ 5533 (çay&tost)


Kunstgymnastik Üyeleri ;
Christine Voecks, Almut von Koenen, Knut Flachmann, Nadja Susemichel, Alexander Henschel, Christin Müller, Tina Imhof, Catharina Müller.


KG - İstanbul
Nadja Susemichel, Almut von Koenen ve Catharina Müller,

Güncel kavramlar ve yeni oluşumların tartışıldığı bir platform olan Kunstgymnastik (KG), 2006 Yılında Hildesheim Üniversitesi Kültür Bilimi ve Sanat Bölümü’nden sekiz öğrenci tarafından kuruldu. KG’ in temel düşüncelerinden biri çağdaş sanatın ancak tartışılarak anlaşılacağıdır.
Tek bir doğru yoktur ve çağdaş sanat yapıtlarını izleyici kendi yaklaşımını inşa ederek anlamlaştırır; noktasından hareket eden KG grubunun üç üyesi bir gün için kapılarını 5533’ de yeni üyelere açıyor.

KG Grubunun gerçekleştireceği bir günlük atölye çalışmasının amacı çağdaş sanat yapıtlarını değerlendirmek ve anlamak için yeni yöntemler oluşturup denetlemek.
17 Nisan Perşembe günü KG yeni katılımcılar ve kendi üyelerinden üç kişi ile bir gün içerisinde İstanbul’da belirlenecek bir sergi ya da müzeyi ziyaret ederek izlenimleri ve fikirleri not edeceklerdir. Sonrasında bütün 5533’de buluşarak çay ve tost eşliğinde bu izlenimleri ve soruları tartışmaya açacaktır.
Almanya’da bulunan diğer KG üyeleri ise aynı çalışmayı Almanya’da yeni katılımcılarla eşzamanlı olarak yapacaklardır. Her iki çalışmalardan ve tartışmalardan çıkan metinler belgelenecek ve 5533 arşivine dahil edilecektir.

5533
İMÇ 5.Blok
No:5533
Unkapanı / İSTANBUL
www.imc5533.blogspot.com
imc5533@gmail.com

Ali Kazma


















Ali Kazma,
sunum&söyleşi presentation&talk
12 Nisan Cumartesi On Saturday 12 April
14:00 at 2:00 p.m

5533
IMC 5. Blok
no:5533
Unkapani / Istanbul

ALI KAZMA
“dexterity of mind/hand/eye
creates highly refined finished products”
.

Born in 1971 in Istanbul, Ali Kazma graduated from Robert College in 1989. In 1993, he completed his undergraduate studies in the United States. After briefly studying photography in London, in 1995 he returned to the United States to study film. He received his MA from the The New School in New York City where he worked between 1995 and 1998 as a teaching assistant. In 2000 he returned to Istanbul, opened a film production company, and between 2001 and 2003 taught part time at Bilgi University. After settling in Istanbul, he has produced not only art films, but also commercial products and a full-length documentary. Among others, he has exhibited his work in 7th International Istanbul Biennial (2001), Tokyo Opera City (2001), Platform Garanti Center for Contemporary Art (Istanbul, 2003), Cetinje Biennial (2004), Istanbul Modern (2004), 2nd Istanbul Pedestrian Exhibition (2005), 9th Havana Biennial (Cuba, 2006), San Francisco Art Institute (2006), 10th International Istanbul Biennial (2007), and has opened a solo exhibition at the Francesca Minini Via Massimiano (Italy, 2008). Presently, three of his videos are being shown on Istiklal Caddesi, Beyoglu, in a group show, “Oditoryumda Sanat” sponsored by the Vehbi Koc Foundation.

During the 10th International Istanbul Biennial, Kazma presented an installation consisting of four videos, Ceramist Studio (2007), Clock Master (2006), Brain Surgeon (2006), and Slaughterhouse (2007), projected simultaneously side by side in the bottom floor of IMC. Unlike most of the other video work shown in IMC as a part of the “World Factory”, Kazma’s videos were optimistic. In contrast to many of the other films shown, he did not choose work places using informal labor. He did not show exploitation or poor working conditions.
At the “Oditoryumda Sanat” exhibition he is exhibiting again Brain Surgeon (2006) and Slaughterhouse (2007) while showing Jean Factory (2008) for the first time in Istanbul. Jean Factory emphasizes the detail and craftsmanship used to produce the seemingly simple jean hanging in shops around the world. Every crease, every wrinkle, every gradation of color is highly thought out and calculated. In his seemingly obsessive exploration of contemporary human production and activity, he also made Rolling Mills (2007), showing a steel factory and Household Goods Factory (2008), a film about a factory in Italy owned by Alessi . This series of films cannot be seen as documentary and socioeconomic issues surface only indirectly. The films consist of a series of close-ups, fragments, and glances at sophisticated use of skills. While highly sophisticated technology is present, the skilled hand is still important. In his videos, the gruesome becomes beautiful and the mundane becomes complicated. While viewing highly skilled workers in different contemporary environments, we are reminded of the subtle aesthetic and technical skills required to produce a contemporary high quality work of art. All require dexterity of mind/hand/eye, and ability for cutting/sewing/reshaping, to make a highly refined finished product, a masterpiece. All the places and activities chosen share almost allusive similarities even though they are totally unique.
Marcus Graf, Volkan Aslan, and Nancy Atakan are pleased to have Ali Kazma as a guest on April 12 at 2:00 p.m. at 5533. We find it significant for him to return to IMC and make a presentation about his artistic viewpoint, discuss his artistic practice, and explain the direction his most recent work is taking.

Nancy Atakan
April, 2008


Ali Kazma
5533 te Sunum
‘Zihin, göz ve el becerisiyle
yaratılan sofistike üretim’

1971 İstanbul doğumlu Ali Kazma, 1989 yılında Robert Lisesi’nden mezun oldu. 1993 yılında ABD’de lisans eğitimini tamamladı. Londra’da kısa bir süre fotoğraf eğitim aldıktan sonra 1995 yılında tekrar ABD’ye film eğitimi almak için döndü. 1995-1998 yılları arasında New York’ta The New School’da master programıyla eş zamanlı öğretim elemanı olarak görev yaptı. 2000 Yılında İstanbul’a dönerek film yapım şirketini kurdu. 2001-2003 yılları arasında misafir öğretim görevlisi olarak Bilgi Üniversitesi’nde ders verdi. İstanbul’a yerleştikten sonra sanatsal filmlerinin yanı sıra kendi kurduğu yapım şirketinde belgeseller ve reklam filmleri çekti. 7. Uluslar arası İstanbul Bienali (2001), Tokyo Opera Şehir (2001) Platform Garanti Çağdaş Sanat Merkezi (2003), Cetinje Bienali (2004), İstanbul Modern (2004), 2. İstanbul Yaya Sergileri (2005), 90. Havana Bienali (2006), San Francisco Sanat Enstitüsü (2006), 10. İstanbul Bienali (2007) ve kişisel sergi Francesca Mimini Via Massimiano İtalya (2008) Ali Kazma’nın katıldığı sergilerden bazıları. Bu ay içerisinde İstanbul’da Vehbi Koç Vakfı’nın desteklediği “Oditoryumda Sanat” başlıklı projede üç çalışması gösterilmektedir.

10.Uluslararası İstanbul Bienali’e Ali Kazma İMÇ’de Seramik Atölyesi (2007), Saat Tamircisi (2006), Beyin Cerrahı (2006) ve Mezbaha (2007) isimli dört video yerleştirmesi ile katılmıştır. “Oditoryumda Sanat” başlıklı sergiye ise Beyin Cerrahı, BlueJean Fabrikası (2008) ve Mezbaha ile katılmıştır. Ali Kazma videolarında çağdaş insanın üretim ve aktivitelerini tutkulu bir şekilde ve derinlemesine araştırır. Bu araştırma serisi bir belgesel değildir. Toplumsal ve ekonomik konuları dolaylı bir şekilde ele alır. 10. İstanbul Bienali sırasında İMÇ’ de “Dünya Fabrikası” başlığı altında sunulan çoğu eserin tersine, Ali Kazma’nın video eserleri iyimser olup, sunduğu dört film kötü çalışma koşulları ve sömürü ile ilişkili değildir.

Filmlerinde yakın çekimler, parçalanmış sahneler, ani geçişler ve sofistike beceriler görülür. İleri teknolojinin imkanları ve el becerisi Ali Kazma filmlerinde yan yanadır. İtici, iğrenç ve korkunç sahneleri güzelleştirdiği gibi basit olanın da çok karmaşık olduğunu gösterir. Ali Kazma’nın filmlerinde insan, el becerisi ve teknolojinin yardımıyla güzel bir ürün yaratırken eş zamanlı olarak sanatçı da aynı yöntemle sofistike filmlerini ortaya çıkarır. Hem sanatçı hem de filmlerinde bulunan figurler zihin, göz ve el becerilerini kullanarak keser, birleştirir ve bitirir. Sonuç olarak her ikisi de ortaya bir eser çıkartır. Filmlerde seçilen mekan ve eylemler eşsiz olmalarına rağmen derin bir benzerlik ve birlikteliği içerirler.

5533 adına sanat mekaninda, Marcus Graf, Volkan Aslan ve Nancy Atakan, 12 Nisan Cumartesi saat 14:00’te sanatçı Ali Kazma’yı ağırlamaktan mutluluk duyar. 10. İstanbul Bienali sırasında da İMÇ’de bulunan Ali Kazma’nın bu mekana geri dönerek yeni projelerinden bahsedecek ve video sunumu yapacak olmasını 5533 olarak anlamlı buluyoruz.

Nancy Atakan
Nisan, 2008