“Miguel Rothschild plays Miguel Rothschild”




İMÇ’de bulunan sanat mekanı 5533, Arjantinli sanatçı Miguel Rothschild’ın iki video filmini sunuyor.
Rothschild’ın post-modern filmlerinde, insan vücudu ve sanatçı ruhunun kırılganlığı gündeme geliyor. Filmlerde, ‘Sanat’ın anlamı da ironik bir yaklaşımla sorgulanıyor. Konuları, her ne kadar trajedi kökenli de olsa, öldüren deha mitinin hafifçe alaya alınmasıyla neşeli ve komik filmlerinin daha ilk anından itibaren Rothschild’, sıradan bir insan olmak için yaratılmadığını açıkça belli ediyor. Derya Yücel’in küratörlüğündeki sergi 5 Temmuz – 2 Ağustos 2008 tarihleri arasında izlenebilir.

Killer Tears (1999) isimli video filmi sanatçının hazırladığı 73 flipbooktan oluşur. Filmin baş kahramanı olan Miguel, neo-fantastik bir anti-kahramandır. Doğuştan ağlayamayan bu kahraman hayatı boyunca acı çeker ve tek bir damla gözyaşı dökemez, ta ki bir gün beklenmedik bir şekilde Miguel Rothschild’ın gözlerinden yaşlar dökülmeye başlar. İki farklı fantastik güce sahip bu gözyaşlarından biri ölümcüldür diğer gözyaşı ise onun eskiden yaşadığı başarısızlığa karşın muhteşem sanat eserleri yaratmasına yardımcı olur. Miguel şövalenin başına oturur oturmaz gözyaşları yeteneksizce boyanmış tabloları delip geçer ve onu büyük bir sanatçıya dönüştürür.

The Messiah Fights Back (2007) isimli videosu melodramatik bir öykü ile başlar ve kahraman yine Miguel’dir. Galeri sahibi bir kadın, sanatçının işlerini ve sanata dair eski moda romantik tavrını beğenmez. Sanatçı bu reddediş sonucunda bir yıkım yaşar ve galericiyi zehirlemeye karar verir. Ne var ki, tüm beceriksizliği ile içecekleri karıştırır ve istemeden kendi hüzünlü sanatçı yaşamına son verir. Hikaye bundan sonrasında uzun bir cennet-cehennem-evren yolculuğu ile devam eder. Film, klişeler, bildik mekânlar, tükenmiş temalar, sanatçının kendisine, kendi işlerine ve sanat tarihine göndermelerle doludur.